W dniu 18 kwietnia Komisja Certyfikacyjna na posiedzeniu w Chlebowej Chacie w Górkach Małych k. Brennej oceniła produkty zgłoszone przez wytwórców Makroregionu Góralsko Swoboda. Pierwszy i jak do tej pory jedyny z Wisły certyfikat otrzymała "Kminkula Kamracka" kiełbasa wędzona i pieczona w dymie wędzarniczym z duzą ilością aromatycznego kminku.
"Kminkula Kamracka" wytwarzana jest w Agroturystyce Kamratówka w Wiśle przez Pana Leszka Szymczaka. 43 - 460 Wisła ul. Jasna 2B tel. 033/8552908 www.kamratowka.pl e-mail: wisla@kamratowka.pl
Marka Góralsko Swoboda obejmuje pogranicze Czech, Słowacji i Polski. Kryteria były bardzo ostre i preferowały te wyroby, które powstają w makroregionie, są wytwarzane ręcznie i w znacznej części wytwarzane z surowców miejscowych.